Na co myslet při založení s.r.o. – 1. část

Už nějakou dobu podnikáte jako OSVČ a uvažujete zda založit s.r.o. – společnost s ručením omezeným – a v ní mít i nějaké zaměstnance? Založení s.r.o. je poměrně zdlouhavý proces. V tomto prvním článku budeme uvažovat o názvu nové firmy, kde zvolit sídlo firmy, informacích ke společenské smlouvě a jak postupovat při sepisování  základního jmění společnosti.

Založení s.r.o. – nejdříve název

Vymyslete název své nové společnosti. Už při založení s.r.o. je dobré přemýšlet o tom, aby se název skutečně týkal předmětu podnikání, tedy toho, co budete vyrábět či prodávat. Dejme tomu, že budete vyrábět bižuterii nebo šperky, pak by se toto slovo mělo vyskytovat i v názvu. Pod těmito slovy vás budou vaši zákazníci na internetu hledat. Dejte pozor na to, aby se nově založená s.r.o. a stejného názvu již nevyskytovala na jiném místě naší republiky. To lze dobře ověřit například v obchodním rejstříku (www.justice.cz).

Sídlo nově založené s.r.o.

K názvu firmy patří i sídlo. Zvolte si tedy vhodnou adresu sídla. Pokud to není váš dům či jiná nemovitost, budete potřebovat souhlas majitele nemovitosti. Dnes jsou velmi populární v souvislosti s poskytnutím sídla tzv. virtuální kanceláře. I když bydlíte a podnikáte daleko od hlavního města, své sídlo díky virtuální kanceláři můžete mít na prestižní adrese.

Společenská smlouva a založení s.r.o.

Sepsáním a podpisem společenské smlouvy je založena společnost s ručením omezeným. Společenská smlouva pro založení s.r.o.  musí obsahovat:

  • firmu a sídlo společnosti
  • určení společníků
  • předmět podnikání
  • výši základního kapitálu a výši vkladu každého společníka
  • jména a bydliště jednatelů společnosti a způsob, jakým jednají jménem společnosti
  • jména a bydliště členů dozorčí rady, pokud se zřizuje
  • určení správce vkladu

Základní jmění pokud chcete založit s.r.o.

Obvykle se volí složení vkladů na bankovní účet, který pokud chcete založit s.r.o. musíte paralelně zřídit. Banka pak na vyžádání vystaví potvrzení o výši vkladů. Toto potvrzení slouží jako jeden ze zakladatelských dokumentů a dokládá se při podání návrhu na zápis společnosti do obchodního rejstříku. Vklad lze složit v hotovosti i u správce základního jmění, který pak podá prohlášení o složení základního jmění. Založení s.r.o. a tedy jejím vznikem (zápisem do obchodního rejstříku) se stávají vklady jejím majetkem a společnost s nimi může volně disponovat.

Pokračování v článku Na co myslet při založení s.r.o. – 2. část.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup