JAKOU METODOU NA ČIŠTĚNÍ KOBERCŮ ?

 

Koberce je vhodné několikrát za rok důkladně vyčistit. Uchová se tak nejen jejich pěkný vzhled, ale také se zbaví prachu, který může snižovat komfort bydlení a způsobovat alergické reakce. Konkrétní postup čištění koberců závisí nejen na typu koberce, ale hlavně na míře znečištění.

 

 

 

Čištění koberců je možné provádět suchou, nebo mokrou cestou. Dále je možné ho rozlišit i podle toho, zda využijete tepovač (extraktor), případně vysavač vybavený funkcí na čištění, nebo se spolehnete pouze na ruce a hadr s kartáčem. Naposled zmiňovaný postup není odborníky doporučován na celoplošné čištění, protože je nejen velice namáhavý, ale obvykle se při něm nepodaří využít prostředek tak, jak je třeba.

 

 

 

Kdy zvolit mokré a kdy suché čištění koberců?

 

 

 

·         Suché čištění koberců – na koberec se nasype speciální prášek (běžně dostupný v drogerii), který se následně nechá nějakou dobu účinkovat. Potom se odstraní vysavačem. Speciální složení těchto přípravků zajistí absorpci špíny a pachů. Postup není ovšem vhodný pro bavlněné koberce a typy s vysokým vlasem.

 

 

 

·         Mokré čištění koberců. Lze provádět ručně nebo strojně, avšak tato metoda má jedno důležité pravidlo – nepromáčet koberec. Mohl by zatuchnout nebo se jinak znehodnotit, pokud by voda pronikla do jeho vrstev a struktury. Přípravky určené k tomuto čištění obvykle vytváří hustou pěnu, která se stará o odstranění nečistot a prachu. Je důležité řídit se pokyny uvedenými na obale daného prostředku. Máte-li vysavač vybavený funkcí mokrého čištění, pak je celý proces poměrně snadný. Pokud ne a nechcete vše obstarávat ručně, pak máte dvě možnosti. Buď si necháte koberec vyčistit odbornou firmou, nebo si přístroj vypůjčíte.

 

 

 

·         Parní čištění koberců

 

Princip je ve využívání horké páry, která dokáže efektivně rozpouštět usazenou špínu i bez použití nadměrného množství saponátu. Čištění je možné provádět pomocí speciálního přístroje, který je schopen vytvářet páru, která je vstřikována do koberce pod vysokým tlakem společně s přípravkem na čištění a pak z koberce vysávána. Tuto metodu si můžete také objednat od specializované firmy, případně si přístroj k tomu určený zapůjčit.

 

 

 

Čištění koberců by se mělo provádět alespoň jednou za půl roku. Frekvence se odvíjí od míry znečištění i četnosti provozu v daných prostorách. Chcete-li mít jistotu, že výsledek bude skutečně viditelný, pak práci přenechejte odborníkům. U dražších a vzácných koberců na čištění svépomocí raději rychle zapomeňte.

 

 

 

A co na to J&H Úklid?

 

Pokud se rozhodnete využít služby naší úklidové firmy, jsme tu pro Vás k dispozici 24 hodin denně / 7 dní v týdnu / 365 dní v roce. Provádíme kompletní úklidové služby – strojové čištění všech druhů podlah, čištění kožených sedaček, mytí oken, čištění koberců, ale spoustu dalších úklidových služeb v lokalitách Praha, Brno, Vyškov, Slavkov, Prostějov, Olomouc, Zlín a další města ČR.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup