Tipy pro sladké sny

Rosty.cz - postel
Rosty.cz – postel Betler

 

Staří Řekové to měli jednoduché. zdravý a spokojený spánek jim obstarával Hypnos, bůh spánku. Dnes se o sebe musíme i v tomto ohledu postarat sami. Pojďme si proto připomenout jak na to. Lůžko pro průměrně vysokého člověka (175 cm) by mělo být minimálně 195 cm dlouhé a vysoké alespoň 50 cm, aby se z něho snadno vstávalo. Myslete na to, že pro pohodlné spaní potřebuje jeden člověk 80 až 100 cm široký prostor.

Lůžko

Lůžko pro průměrně vysokého člověka (175 cm) by mělo být minimálně 195 cm dlouhé a vysoké alespoň 50 cm, aby se z něho snadno vstávalo. Myslete na to, že pro pohodlné spaní potřebuje jeden člověk 80 až 100 cm široký prostor. Pokud vám vadí průvan, zvolte postel s čelem, které vás před ním ochrání.

Rošt

Rošt vybírejte společně s matrací, aby se k sobě hodily. Nebojte se investovat do polohovacího roštu. Pokud jste celý den na nohu nebo hodně sportujete, bude se vám lépe spát s vyvýšenýma nohama, možnost zvednutí hlavové části oceníte při čtení knihy nebo sledování televize.

Matrace

Při výběru matrace myslete především na svá záda. Páteř má mít ve spánku oporu v co možná největších plochách a povrch má být měkký, ale pevný, aby byl zajištěn dobrý krevní oběh. Pokud se do ní při ulehnutí zaboří rameno a bok tak hluboko, aby byla páteř ve vodorovné poloze, máte správně tvrdou matraci.
Polštář
Zdravý a klidný spánek vám pomůže zajistit anatomický polštář poskytující dokonalou podporu šíje. Aby plnil dobře svou funkci, nesmí být umístěn napůl pod zády, ale pod hlavou a podpírat krk. Vyrábí se z latexu, dutého vlákna, peří nebo z formované pěny – a každý materiál má svá specifika. Výběr materiálu i velikost a tvar polštáře jsou tedy individuální a bude nutné je vyzkoušet.
Přikrývka
Vhodnou přikrývku vybírejte podle toho, jaká je obvyklá teplota ve vaší ložnici. Jste-li alergičtí, vyhněte se peří a pořiďte si přikrývku s výplní z dutého vlákna, kterou lze samozřejmě prát v případě potřeby v pračce. Přikrývky z prachového peří je dobré každé ráno protřepat (peří si tak zachová plnost) a bude je také nutné pravidelně větrat (vysávání a klepání se nedoporučuje), aby se vlhko mohlo odpařit.
Teplota
Věřte, že nejlépe se vám bude usínat v dobře vyvětrané místnosti. Nechávejte na noc pootevřené okno nejen v létě, ale pokud to snesete, i v zimě. V ložnici udržujte teplotu pod hranicí 21°C, ideálních je 18°C.
Usínání
Ložnice by měla být co možná nejtišší s možností dostatečného zatemnění kvalitními závěsy nebo žaluziemi. Snažte se chodit spát vždy ve stejnou dobu a výjimku nedělejte ani o víkendech. Před spaním si dopřejte šálek čaje z meduňky: usnete, jako když vás do vody hodí, a budete mít sladké sny.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup