Firma v úpadku může podat u soudu návrh na oddlužení

Osobní bankrot může postihnout nejen domácnosti, ale mnohdy se dotýká také firem. Finanční problémy se prohlubují a dostávají se až do krajních mezí, kdy firma není schopna plnit své finanční povinnosti.

Stejně jako fyzická osoba má zadlužená firma možnost podat návrh na oddlužení. Podmínky oddlužení firmy jsou stanoveny v insolvenčním zákonu.

Úpadek firmy se dá řešit různými způsoby:

  • Konkurz
  • Reorganizace
  • Oddlužení

Firma se většinou snaží konkurzu vyhnout. Přijatelnější variantou je oddlužení, kdy stále ještě existuje naděje, že firma nezanikne a nakonec překoná těžké období. Zapotřebí je mobilizace společníků firmy a včasné jednání.

Předpoklady oddlužení firmy

  • Firma je v úpadku, nebo jí hrozí úpadek. Situaci firma není schopná sama řešit.
  • Firma podá návrh na oddlužení u příslušného soudu. Důležitou součástí návrhu je navržení řešení vypořádání se s dluhy.
  • Návrh na oddlužení musí být schválen věřiteli.

Insolvenční řízení

Podání návrhu na insolvenční řízení

Oprávnění podat k příslušnému soudu návrh na oddlužení náleží pouze dlužníkovi. Věřitel musí návrh schválit, nemá ale oprávnění k iniciativnímu podání návrhu na oddlužení. Návrh na oddlužení firmy má být podán k soudu neprodleně.

Předmět insolvenčního řízení

Insolvenční řízení je řízením u soudu, jehož předmětem je úpadek nebo hrozící úpadek firmy, ale také návrh řešení úpadku. V insolvenčním řízení musí být jasně definován způsob řešení úpadku.

Cíl insolvenčního řízení

Insolvenční řešení se může stát záchranou před totálním zánikem firmy. Jeho primárním cílem je ale uspokojení věřitele. Dlužník musí vynaložit veškeré prostředky pro to, aby splatil co největší část svého dluhu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup