Pěnové matrace – nejlepší volba?

Na trhu je dostupná spousta druhů postelových matrací, které se od sebe liší výrobním materiálem, kvalitou a cenou. Jedním z nejoblíbenějších typů patří pěnové matrace.

Pěnové matrace jsou dobře dostupné a dají se pořídit za poměrně příznivou cenu. I mezi pěnovými matracemi mohou být výrazné rozdíly. Základními kritérii jsou:

Materiál matrace

Pěnových matrací je několik druhů. K těm nejvíce prodávaným patří:

  • polyuretanové (PUR)
  • ze studené pěny (HR)

Tvrdost matrace

Pěnové matrace se navzájem liší svojí tvrdostí, která se pohybuje od stupně 1 (nejměkčí) až po 4 (nejtvrdší). Tvrdost matrace je jedním z nejdůležitějších požadavků.

Jak zvolit optimální tvrdost pěnové matrace?

Tvrdost pěnové matrace se obvykle vybírá podle hmotnosti osoby. Lidé s vyšší hmotnosti by si měli vybírat pěnové matrace s vyšším stupněm tvrdosti (3 nebo 4). Naopak pro drobnější postavy se hodí matrace měkčí. Matrace se stupněm tvrdosti 1 nebo 2 se hodí i pro starší osoby.

Kombinace různých stupňů tvrdosti

Skutečně komfortními vlastnostmi se může pyšnit pěnová matrace s různými stupni tvrdosti. Matrace je rozdělena do několika vodorovných pruhů, které odpovídají anatomii člověka a hmotnosti jednotlivých partií. Jednotlivé zóny pak přispějí k dokonalému rozložení váhy a příjemnému spánku.

Výška jádra

Výšku jádra vybírejte v návaznosti na usazení podkladového roštu nebo desky. Výška jádra u pěnových matrací se pohybuje nejčastěji od 8 do 20 cm. Pro zdravý spánek byste měli volit pěnové matrace vysoké nejméně 14 cm.

Matrace ze studené pěny

Matrace ze studené pěny je dobru variantou pro občasné i pravidelné užívání. Její výhodou je dlouhá životnost a antibakteriálnost. Tento typ matrace má nepravidelnou buněčnou strukturu, je zdravotně nezávadná a dokonce má i příznivé ortopedické vlastnosti. Ke komfortu matrace ze studené pěny přispívá i sendvičová konstrukce.

Matrace z paměťové pěny

Za matraci z paměťové pěny si trochu připlatíte, ale výsledný efekt bude stát za to. Matrace z paměťové pěny mění svoji tvrdost při kontaktu s lidským tělem. Dokáže se podle tlaku přizpůsobit a podle tělesného tepla změknout. Díky svým vlastnostem vytváří dokonalou oporu a rovnoměrné rozložení těla.

Proč zvolit pěnovou matraci?

  • Je pružná, prodyšná, tvarově stálá
  • Hodí se na pevné desky, klasické i polohovatelné rošty
  • Dobrá dostupnost
  • Variabilní velikosti
  • Dlouhá životnost


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup