rekonstrukce a rozšíření starého venkovského domu

S citem udělaná rekonstrukce a rozšíření starého venkovského domu, v tradiční kompaktní venkovské zástavbě. Příklad, jak se dá integrovat moderní bydlení s původním starým objektem tak, aby nové se starým vytvořilo harmonický fungující celek.
Jabloňovce jsou poměrně rozlehlá vesnice, rozprostírající se na úpatí Štiavnických vrchů. Jednotlivé parcely rozdělují okolní kopce na úzké pozemky, což dodává obci rys s velmi výraznou střešní krajinou. Typická je zde zástavba jednopodlažní domy s gank, štítovou, nebo valbovou střechou.
Domy jsou úzké s průběžnou dispozicí, táhnoucí se do pozemku. V řazení místností je čitelná hierarchie, reprezentativní prostory směrem do ulice, do pozemku jsou umísťovány utilitární funkce. Domy jsou většinou zakončeny hospodářskými místnostmi. Na většině pozemků se nachází kromě domu i stodola.

Námi rekonstruovaný objekt byl na tom podobně. Za reprezentativní místností následovaly dva menší pokoje a kuchyň.

Dům byl ukončen sérií místností hospodářského charakteru. Průčelí domu a vstup byly kryté vystupující střechou, tvořící zápraží – veranda. Do objektu se vstupovalo středem dispozice. Všechny prostory v domě byly poměrně tmavé, prosvětlené pouze malými otvory.

Přestavba měla přizpůsobit dům dnešním požadavkům na bydlení – přeměnit hospodářskou část na společenský prostor pro obyvatele a hosty a vytvořit tak adekvátní denní část domu s napojením na terasu. Hlavním požadavkem bylo zachovat venkovský charakter domu.

Pro nový dům byla nejdůležitější změna ve funkcí zahrady, která se z původně hospodářského dvora měla stát oddychovou zónou. Z tohoto poznatku vyplynulo umístění denní části do centra pozemku a s tím související ukončení domu. Odstraněním hospodářské části se vytvořil dostatek místa pro nové prostory. Výrazným prvkem původního objektu byla střecha a konstrukce krovu, dřevo dávalo domu rustikální charakter, jednoduchost a čitelnost konstrukce zas pocit účelnosti. Princip tradičního řazení domu, adice prostor směrem do pozemku, byla zhmotněná v jednotné linií střechy. Patina staré krytiny zároveň objektu dávala nádech trvanlivosti, byla a je nedílnou součástí jeho charakteru. To vše byly vodítka, které nám napovídaly něco o architektuře budoucího domu.

Umístěním obytné zóny do centra zahrady vznikla potřeba opticky uzavřít západní hranu pozemku. Zároveň se hledal prostor na umístění sauny, skladu a garáže. Inspirací se staly objekty sousedních stodol. Tvar, objem a použité materiály nové stodoly vycházejí přísně z lokálních vzorů. Umístění zase navazuje na místo původního vstupu. Mezi stodolou a domem tak vzniká chráněný dvůr. Zbytek pozemku ponecháváme na dotvoření majitelem. Zahrada je určena k odpočinku a částečně na volnočasové pěstování zeleniny.

Když vstoupíte do zrekonstruovaného domu v Jabloňovce, ocitnete se ve vstupní předsíni.

Napravo jsou místnosti starého domu, které jsme ponechali beze změny. Nalevo je nová přístavba ze dřeva a skla, až překvapivě útulná a prosvětlená. Prostor jídelny a kuchyně je snížen, nad ním je v podkroví situována pokoj pro hosty s výhledem do obývacího pokoje. Obytná – denní zóna je na samém konci domu v dotyku se zahradou. Tvoří ji převýšený prostor, ve kterém je čitelná konstrukce původního krovu. Prostor je opticky propojen s kuchyní, předělený jen objemem krbu. V-sloupy tvoří optickou bariéru, budou vyplněné knihami, čímž se stanou výrazným prvkem interiéru.

Jižní fasádě domu dominuje sloupoví navazující na rytmus sloupů původního gank, který na západní straně přechází do terasy. Fasáda původního domu je ponechána bez výrazných změn.

Pozemek má podobu obytné zahrady.

Tvar přístavby kopíruje původní geometrii domu, nová střecha se výškově napojuje na původní. Toto propojení je podpořeno použitím původní krytiny, vzniká tak jednotná střešní linie, odkazující na historický způsob rozšiřování domu, po přidání prostor směrem do pozemku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup