Open space

AirJobs.cz - Cítím příležitost
AirJobs.cz – Cítím příležitost

V posledních letech firmy stále častěji zřizují kanceláře bez příček – tzv. „open space“ neboli otevřený prostor. Takovéto uspořádání kanceláří je finančně nenáročné a hlavně pracovníci o sobě mají přehled. Někteří lidí pracuji v takovémto typu kanceláře rádi, pro jiného je to překážka. Otevřené prostory mohou zaměstnancům časem způsobovat „syndrom open space“. Jedná se o novou civilizační chorobu, která se projevuje závratěmi, bolestí hlavy, hučením v uších, bušením srdce, zažívacími problémy, úzkostí, únavou i depresí. Sdílené kanceláře mají spousty nevýhod, prostor totiž obýváte s desítkami osob. Každý má své zvyky a práce v open space je také o toleranci a trpělivosti. Jeden kolega rád větrá, další pouští klimatizaci, vy byste si nejraději zatopili. Někdo často a hlasitě telefonuje, další příliš hlasitě píše na klávesnici, další si pouští muziku, kolegyně používá silný parfém, kolega si pro změnu libuje v aromatických jídlech… V období chřipek se kanceláří velmi rychle šíří bavily a viry, zkrátka toto vše se odráží na našem zdraví a také psychice. Otevřené kanceláře ale mají také své východy. Pro zaměstnavatele představují finanční úsporu, lepší kontrolu zaměstnanců a také je velkou výhodou spolupráce, kolegy totiž máte hned po ruce, můžete se kdykoliv na cokoliv zeptat. Máte možnost rychle odkoukat metody služebně starších kolegů a rychle se učit. Pokud jste navíc výborný kolektiv, je open space vaším druhým domovem.

Abyste se v takovémto druhu kanceláře cítili dobře, vyzdobte si vaše pracovní prostředí pozitivně. Přineste si z domova veselý hrníček, stojánek na tužky, kaktus, fotku dětí nebo psa a na obrazovku monitoru si nahrajte nějaké příjemné uklidňující pozadí. Pokud se ale v kanceláři nebudete delší dobu cítit dobře, je na čase změnit práci. Pro někoho může být uspořádání kanceláří rozhodující. Jsou lidé, kterým open space opravdu nedělá dobře a nemohou se soustředit na svůj výkon. Pokud v takovém prostoru pracujete a chcete změnu, není nic jednoduššího než začít hledat novou práci. Nebo naopak pokud máte pocit, že vám chybí společnost a rádi byste open space zkusili, začněte se poohlížet po jiných pracovních nabídkách.

V obou případech si vypracujte profesionální životopis, zavítejte na pracovní webové portály, projděte aktuální inzeráty a nabídky práce. Přihlaste se k odběru novinek od firem, pro které by vás lákalo pracovat. Také si např. na portále airjobs.cz vytvořte svůj vlastní pracovní profil, nezapomeňte uvést všechny požadavky, včetně toho, zda chcete pracovat v open space či nikoliv. Potencionální zaměstnavatelé si vás jistě najdou a vy konečně budete pracovat v prostředí, které vám bude vyhovovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup