Tukutuku: Pohádky jsou nesmrtelné

Tukutuku
Tukutuku

Už od raného dětství máme rádi pohádky. Vypráví nám je rodiče, učitelky ve školce, předčítáme si je ve škole, sledujeme v televizi i na počítači… Když vyrosteme, televizní průmysl nám nabízí „pohádky pro dospělé“, rádi sledujeme příběhy filmových hrdinů, rádi čteme a posloucháme životní osudy jiných lidí. Příběhy nás zkrátka fascinují, protože nám něco připomínají. Připomínají nám náš život, naši rodinu a všichni si přejeme šťastný konec. Psychologové tvrdí, že pohádky a příběhy našim životům neskutečně pomáhají, protože nám dávají možnost vyjasnit si vlastní pocity a myšlenky. Když se ztotožníme s nějakým hrdinou filmu nebo knihy, snažíme se na problémy nahlížet jako on, což nás obohacuje a posunuje dál. Ani v dospělosti bychom tedy neměli zanevřít na čtení zajímavých příběhů nebo sledování filmů. Český psycholog Jan Patrman dokonce tvrdí, že příběhy, které čteme, nás dokáží změnit a vyléčit naši duši. Až tedy budete mít nějaké trápení, tak místo k lékaři nebo do lékárny vyražte do knihovny. Pokud se vám do knihovny nechce, otevřete si  počítač a najděte si zajímavé lidské příběhy online. Netradiční rozhovory najdete třeba v online časopise Tukutuku. Tento časopis patří k nejnovějším a nejmodernějším online magazínům. Přečíst si můžete např. příběh potulné kuchařky, která vaří dětem, příběh komparsistky, které platí za potlesk, příběh žen, které skončily ve vězení a mnoho dalšího. V časopise najdete i stovky zajímavých a neobvyklých článků, žádný bulvár, zkrátka inspirativní a zábavné informace. Všechny články jsou řazeny do sekcí (novinky, cestování, lifestyle, na pohodu, kariéra, rozhovory), vybere si jistě každý a navíc u každého článku je napsána časová náročnost, kolik minut vám čtení zabere.

Jak říká psycholog Jan Patrman čtení příběhů je pro naši duši důležité a klidně si zkuste říci váš osobní příběh jen tak pro sebe nahlas. Zkuste si ho nahrát a za pár dnů pustit jako by to byl příběh někoho jiného, třeba náhle na svůj problém získáte jiný pohled, objeví se alternativní řešení, názor. Naše osobní příběhy ovlivňují naše sebepojetí a když máme nějaký negativní příběh v jedné oblasti, může se nám odrážet i v jiných a proto je třeba se na daný příběh podívat z jiného úhlu pohledu, to je běžná psychologická terapie.

Jisté je, že nás neustále fascinují šťastné konce, víra v lásku a dobro. Každý člověk je v jádru duše pozitivně naladěn a věří, že dobro zvítězí nad zlem. Pohádky a příběhy nám dávají naději, proto nezapomeňte svým dětem pohádky vyprávět a svým přátelům sdělovat své příběhy nebo vyprávět příběhy, které jste slyšeli či četli. Nikdy nevíte, jaký příběh bude pro koho inspirací nebo pomocí.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup