Pořiďte si ERP systém a předběhněte konkurenci

Co je to ERP?

ERP nebo-li Enterprise Resource Planning, je informační systém, který ve firmě zastřešuje důležité produkční procesy. Hlavní výhoda ERP systému spočívá v provázanosti všech firemních procesů do jednoho systému. Výstupy z něj slouží jako zásadní podklady pro rozhodování.

Pokud se vám ve firmě kupí stohy papírových dokumentů a důležité údaje spravujete v tabulkách, které nemají následnou vypovídající hodnotu a složitě se v nich údaje dohledávají, je pro vás ERP systém vhodnou volbou.

Které oblasti ERP systém může pokrýt?

K hlavním oblastem patří výroba, prodej, finance a personalistika. Pod tyto oblasti spadají činnosti jako účetnictví, práce s lidskými zdroji, nakupování, zásobování, kalkulace, marketing apod.

Každý podnikatel je závislý na zákaznících, které se snaží udržet a rozšiřovat si jejich základnu. Čím lépe podnikatel zákazníky zná, tím lépe je jim schopen připravit nabídku. Součástí systému ERP dnes může být CRM systém (Customer Relationship Management), který řídí vztahy se zákazníky. Když potom zákazník kontaktuje kohokoli ve firmě, CRM modul je schopen ukázat, zda se jedná o nového nebo stávající zákazníka. V CRM jsou také zaznamenávány kontaktní údaje společností a jejich odpovědných osob, historie a vývoj obchodní spolupráce, objemy odběru zboží a služeb. V některých CRM modulech lze z těchto dat reportovat různé výstupy. Více na: https://lepsi-reseni.cz/prehledy/crm-systemy/.

ERP systém může také obsahovat DMS (Document Management System) systém pro správu dokumentů, který pomáhá s efektivní správou dokumentů (ať už digitalizovaných, nebo elektronických) a nabízí prostředí pro vedení popisných metadat dokumentů. Další funkce které zajišťuje jsou například jednoduché procesy schvalování dokumentů, hlídání lhůt pro zpracování dokumentu nebo reportování. DMS také umožňuje fulltextové vyhledávání informací. DMS systém dělí dokumenty do dokumentových tříd, organizuje je do složek a spravuje vazby mezi jednotlivými dokumenty. Více na: https://lepsi-reseni.cz/prehledy/dms-systemy/.

CRM systémy a DMS systémy mohou také fungovat jako samostatné specializované systémy. Na trhu jich existuje celá řada.

Jaké jsou další přínosy ERP systému?

Ve firmě se už nemůže stát, že některý zaměstnanec omylem založí fakturu od dodavatele a zapomene na ni nebo založí výkaz práce a služba se nevyfakturuje. V ERP systému lze vyfiltrovat faktury, kterým v následujících dnech končí splatnost, zjišťovat výnosy podle zákazníků a zakázek či predikovat ekonomickou situaci firmy. ERP zvládne i logistiku a skladové hospodářství, nebo pokrývá oblast lidských zdrojů s problematikou mezd a personalistiky. Modulů je celá řada, jejich výběr záleží na faktických potřebách podnikatele. Díky ERP systému lze zvládnout práci rychleji a efektivněji a zaměstnanci se tak mohou věnovat jiným důležitějším činnostem.

Pokud budete uvažovat o pořízení ERP systémů, můžete se seznámit s jejich katalogem, který navíc obsahuje i uživatelské hodnocení a recenze zde: https://lepsi-reseni.cz/prehledy/erp-systemy/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup