Posts Tagged ‘GDPR audit vzor’

Proč je nová GDPR směrnice potřeba?

Středa, Květen 9th, 2018

Současná legislativa řídící ochranu osobních údajů je zastaralá. Nezná sociální sítě ani moderní technologie. Kdysi lidé nemohli vědět, v jak obrovském formátu se v budoucnosti bude pracovat s daty, a proto je potřeba vše zmodernizovat. Přesto ani GDPR nebude úplně aktuální. Nařízení se chystá už nějakou dobu a za současnými technologiemi bude o pár let zaostávat – nepočítá například s IoT (Internetem věcí). Oproti momentálním pravidlům se však jedná o velký pokrok, které nová tzv. “GDPR směrnice” přinese.

Co se vlastně díky GDPR nařízení změní?

Lidé získají díky GDPR nařízení nová práva. Budou moci po správcích údajů vyžadovat vymazání dat, je potřeba jim umožnit přístup ke shromažďovaným údajům, vznést námitku proti zpracování apod. Za osobní údaje jsou přitom chápány nejen rodná čísla, jména apod., ale také IP adresy, cookies, e-maily, genetické i biometrické údaje a vše, co je s nimi propojeno. Státní instituce a větší firmy (orgány veřejné moci, společnosti, jejichž hlavní činností je zpracování informací) budou muset mít svého pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO z anglického Data Protection Officer). Ten bude napomáhat s realizací všech postupů a také kontrolovat, zda vše probíhá tak, jak by mělo. Velkou změnou je rovněž oznamovací povinnost. Pokud bude narušena bezpečnost, bude subjekt muset tento únik či ohrožení do 72 hodin ohlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů. V určitých situací budou informovány i subjekty, o jejichž údaje se jednalo. EU si od toho slibuje, že se vyhneme případům, kdy se lidé o úniku jejich osobních dat dozvídali až po několika letech.

Jak se ke GDPR jako firma postavit?

Nejdůležitější je detailně se informovat, co je GDPR a co pro vás vlastně znamená. Pravděpodobně si pak najmete odborníka, který vám se vším pomůže, nicméně je dobré mít aspoň trochu tušení, o čem se mluví. Je možné, že se vás nařízení třeba ani týkat nebude. Odvíjí se to od činnosti i velikosti společnosti. Opět je dobré obrátit se na profesionály a nechat je, ať vaši situaci zhodnotí. Podcenit GDPR nařízení se nevyplácí, sankce nejsou zrovna nízké. V případě porušení může pokuta dosáhnout až 20 000 000 eur nebo 4 % z ročního obratu (vyšší z těchto možností). Závisí ovšem na spoustě faktorů, takže se nebojte, že by pro vás nějaká drobná chyba v implementaci nařízení byla likvidační.

Je potřeba mít z GDPR strach?

Rozhodně ne. GDPR je nařízení jako každé jiné, s nímž se bez problémů vyrovnáte. Nebude vás stát spoustu peněz ani úsilí. Vyhledejte si na internetu informace, navštivte nějaké školení či konferenci, kde se o problému mluví, a vyhledejte odbornou pomoc. Začněte třeba tím, že si přečtete český text GDPR směrnice i s komentářem zde: https://lepsi-reseni.cz/ochrana-osobnich-udaju-gdpr/.

Pokud se příliš neorientujete v oblasti práva, je dost možné, že ani po přečtení celého nařízení nebudete o moc moudřejší. Mějte ale na paměti, že nejste jediní, kdo musí řešit GDPR. Lidí jako vy je jenom v České republice spousta. A také je tady dost takových, kteří vám pomohou. Nechte si zpracovat GDPR audit, získejte certifikaci a ukažte, že splňujete veškeré požadavky. Pravděpodobně na to uslyší i zákazníci, hlavně pokud se jedná o významnější osoby či firmy. Všichni budou chtít, aby jejich údaje byly v bezpečí.

Děsí vás GDPR?

Pátek, Duben 13th, 2018

GDPR, General Data Protection Regulation nebo také česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR směrnice). To je v posledních měsících největší strašák českých majitelů e-shopů a marketérů, kteří ve velkém operují s osobními údaji. Všichni se tohoto nařízení bojí, málokdo má ale přesnější představu, o co vlastně jde. Když proniknete do jeho tajů, zjistíte, že se opravdu není čeho obávat. GDPR směrnice je nová legislativa EU, která byla schválena už v dubnu roku 2016. Nějaký čas se o ní ovšem vůbec nemluvilo, všichni ji brali jako jakési nařízení, které jednoho dne vejde v platnost. Teď se ale ta doba blíží, v účinnost vstoupí 25. května 2018, a proto je nejvyšší čas začít se zajímat, koho se GDPR nařízení týká a co pro nás vlastně znamená.

Co je GDPR?

Jak napovídá název „Obecné nařízení o ochraně osobních údajů“ si klade za cíl zlepšit nakládání s osobními údaji a od zákazníků bude třeba mít tzv. GDPR souhlas s nakládáním jejich údajů. Bude se tedy týkat každého, kdo nějakým způsobem zpracovává či shromažďuje osobní informace Evropanů, a to ať jde o evropskou instituci či společnost mimo EU působící na našem trhu. Podřídit se mu musí veřejná správa, zdravotnictví, bankovní instituce, ale třeba i e-shopy. A právě drobní podnikatelé a provozovatelé e-shopů mají největší strach z toho, že je bude implementace nařízení stát spoustu peněz a času.

Co se díky GDPR změní?

Ačkoliv zní GDPR děsivě, spousta jeho mechanismů už v ČR dávno funguje podle stávajících zákonů. Novinkou jsou zejména práva subjektů údajů (tj. lidí, o nichž jsou údaje uchovávány) – musí být detailně informováni o tom, co se s jejich informacemi děje, a mohou požádat o jejich odstranění. Také budete mít přístup ke všem údajům, kdykoliv bude možné podívat se, co o vás jaká firma ví.

Za osobní údaje přitom nelze považovat pouze adresu, rodné číslo, národnost, náboženství aj., ale rovněž moderní parametry jako e-mail, IP adresa či cookie. Přísnému režimu budou podléhat i genetické a biometrické údaje. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na přesné znění GDPR směrnice zde.

Firmy budou mít povinnost ohlásit jakékoliv narušení bezpečnosti údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů, a to do 72 hodin od zjištění. V některých situacích budou muset být informováni i majitelé odcizených dat. Zabráníte se tím případům, kdy jsme se o únicích dat dozvídali po několika letech. A to je jeden z mnoha důvodů, proč GDPR směrnice vůbec vznikla.