Posts Tagged ‘GDPR nařízení’

Proč je nová GDPR směrnice potřeba?

Středa, Květen 9th, 2018

Současná legislativa řídící ochranu osobních údajů je zastaralá. Nezná sociální sítě ani moderní technologie. Kdysi lidé nemohli vědět, v jak obrovském formátu se v budoucnosti bude pracovat s daty, a proto je potřeba vše zmodernizovat. Přesto ani GDPR nebude úplně aktuální. Nařízení se chystá už nějakou dobu a za současnými technologiemi bude o pár let zaostávat – nepočítá například s IoT (Internetem věcí). Oproti momentálním pravidlům se však jedná o velký pokrok, které nová tzv. “GDPR směrnice” přinese.

Co se vlastně díky GDPR nařízení změní?

Lidé získají díky GDPR nařízení nová práva. Budou moci po správcích údajů vyžadovat vymazání dat, je potřeba jim umožnit přístup ke shromažďovaným údajům, vznést námitku proti zpracování apod. Za osobní údaje jsou přitom chápány nejen rodná čísla, jména apod., ale také IP adresy, cookies, e-maily, genetické i biometrické údaje a vše, co je s nimi propojeno. Státní instituce a větší firmy (orgány veřejné moci, společnosti, jejichž hlavní činností je zpracování informací) budou muset mít svého pověřence pro ochranu osobních údajů (DPO z anglického Data Protection Officer). Ten bude napomáhat s realizací všech postupů a také kontrolovat, zda vše probíhá tak, jak by mělo. Velkou změnou je rovněž oznamovací povinnost. Pokud bude narušena bezpečnost, bude subjekt muset tento únik či ohrožení do 72 hodin ohlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů. V určitých situací budou informovány i subjekty, o jejichž údaje se jednalo. EU si od toho slibuje, že se vyhneme případům, kdy se lidé o úniku jejich osobních dat dozvídali až po několika letech.

Jak se ke GDPR jako firma postavit?

Nejdůležitější je detailně se informovat, co je GDPR a co pro vás vlastně znamená. Pravděpodobně si pak najmete odborníka, který vám se vším pomůže, nicméně je dobré mít aspoň trochu tušení, o čem se mluví. Je možné, že se vás nařízení třeba ani týkat nebude. Odvíjí se to od činnosti i velikosti společnosti. Opět je dobré obrátit se na profesionály a nechat je, ať vaši situaci zhodnotí. Podcenit GDPR nařízení se nevyplácí, sankce nejsou zrovna nízké. V případě porušení může pokuta dosáhnout až 20 000 000 eur nebo 4 % z ročního obratu (vyšší z těchto možností). Závisí ovšem na spoustě faktorů, takže se nebojte, že by pro vás nějaká drobná chyba v implementaci nařízení byla likvidační.

Je potřeba mít z GDPR strach?

Rozhodně ne. GDPR je nařízení jako každé jiné, s nímž se bez problémů vyrovnáte. Nebude vás stát spoustu peněz ani úsilí. Vyhledejte si na internetu informace, navštivte nějaké školení či konferenci, kde se o problému mluví, a vyhledejte odbornou pomoc. Začněte třeba tím, že si přečtete český text GDPR směrnice i s komentářem zde: https://lepsi-reseni.cz/ochrana-osobnich-udaju-gdpr/.

Pokud se příliš neorientujete v oblasti práva, je dost možné, že ani po přečtení celého nařízení nebudete o moc moudřejší. Mějte ale na paměti, že nejste jediní, kdo musí řešit GDPR. Lidí jako vy je jenom v České republice spousta. A také je tady dost takových, kteří vám pomohou. Nechte si zpracovat GDPR audit, získejte certifikaci a ukažte, že splňujete veškeré požadavky. Pravděpodobně na to uslyší i zákazníci, hlavně pokud se jedná o významnější osoby či firmy. Všichni budou chtít, aby jejich údaje byly v bezpečí.

GDPR nařízení se rychle blíží!

Neděle, Duben 29th, 2018

Již v květnu 2018 začne platit nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů – zkráceně GDPR nařízení, česky potom ONOOÚ. Tato směrnice přináší nová práva a povinnosti při práci s daty o občanech EU. Je to tím pádem žhavé téma, které se týká velkého množství subjektů – téměř všech podnikatelů, firem a organizací, včetně veřejného sektoru. Seriozní organizace musí mít do května 2018 hotovou implementaci GDPR a ideálně i nezávislý GDPR audit.

Jak se GDPR dotýká firem?

Poměrně zásadním způsobem. Ve společnostech by měl být jmenován tzv. pověřenec dohlížející na ochranu osobních údajů. To však není jediná povinnost. Důležité je také zavedení nejrůznějších kodexů souvisejících s touto tématikou, včetně nových procesů a systémů. GDPR nařízení je zkrátka nevyhnutelnou zátěží, kterou musí pod pohrůžkou poměrně vysoké finanční sankce dodržovat skutečně každý. Zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce trestným činem.

Nařízení GDPR česky a s komentářem

Asociace za lepší ICT řešení připravila pro všechny firmy a podnikatele on-line verzi nového zákona o ochraně osobních údajů GDPR česky, včetně komentářů, návodů a vodítek regulátora. Protože se jedná o celoevropské nařízení, je znění GDPR zákona finální a závazné i v České republice. Některé aspekty, např. věkovou hranici dětí či úlevy pro malé podnikatele, může v mezích GDPR nařízení ještě upřesnit český Úřad na ochranu osobních údajů. Asociace na webu www.lepsi-reseni.cz průběžně aktualizuje přehled komentářů ÚOOU a seznam dodavatelů informačních systémů, kteří jsou schopni pomoci se zavedením nových požadavků na ochranu a zpřístupnění osobních údajů.

Děsí vás GDPR?

Pátek, Duben 13th, 2018

GDPR, General Data Protection Regulation nebo také česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR směrnice). To je v posledních měsících největší strašák českých majitelů e-shopů a marketérů, kteří ve velkém operují s osobními údaji. Všichni se tohoto nařízení bojí, málokdo má ale přesnější představu, o co vlastně jde. Když proniknete do jeho tajů, zjistíte, že se opravdu není čeho obávat. GDPR směrnice je nová legislativa EU, která byla schválena už v dubnu roku 2016. Nějaký čas se o ní ovšem vůbec nemluvilo, všichni ji brali jako jakési nařízení, které jednoho dne vejde v platnost. Teď se ale ta doba blíží, v účinnost vstoupí 25. května 2018, a proto je nejvyšší čas začít se zajímat, koho se GDPR nařízení týká a co pro nás vlastně znamená.

Co je GDPR?

Jak napovídá název „Obecné nařízení o ochraně osobních údajů“ si klade za cíl zlepšit nakládání s osobními údaji a od zákazníků bude třeba mít tzv. GDPR souhlas s nakládáním jejich údajů. Bude se tedy týkat každého, kdo nějakým způsobem zpracovává či shromažďuje osobní informace Evropanů, a to ať jde o evropskou instituci či společnost mimo EU působící na našem trhu. Podřídit se mu musí veřejná správa, zdravotnictví, bankovní instituce, ale třeba i e-shopy. A právě drobní podnikatelé a provozovatelé e-shopů mají největší strach z toho, že je bude implementace nařízení stát spoustu peněz a času.

Co se díky GDPR změní?

Ačkoliv zní GDPR děsivě, spousta jeho mechanismů už v ČR dávno funguje podle stávajících zákonů. Novinkou jsou zejména práva subjektů údajů (tj. lidí, o nichž jsou údaje uchovávány) – musí být detailně informováni o tom, co se s jejich informacemi děje, a mohou požádat o jejich odstranění. Také budete mít přístup ke všem údajům, kdykoliv bude možné podívat se, co o vás jaká firma ví.

Za osobní údaje přitom nelze považovat pouze adresu, rodné číslo, národnost, náboženství aj., ale rovněž moderní parametry jako e-mail, IP adresa či cookie. Přísnému režimu budou podléhat i genetické a biometrické údaje. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na přesné znění GDPR směrnice zde.

Firmy budou mít povinnost ohlásit jakékoliv narušení bezpečnosti údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů, a to do 72 hodin od zjištění. V některých situacích budou muset být informováni i majitelé odcizených dat. Zabráníte se tím případům, kdy jsme se o únicích dat dozvídali po několika letech. A to je jeden z mnoha důvodů, proč GDPR směrnice vůbec vznikla.

General Data Proteciton Regulation – neboli nařízení GDPR

Úterý, Duben 3rd, 2018

General Data Proteciton Regulation, GDPR, či hezky česky Obecné nařízení na ochranu osobních údajů. Toto opatření přicházející z Evropského parlamentu a Rady začne platit už v květnu tohoto roku, a jelikož EU hrozí vysokými pokutami, mnohé firmy z něj mají strach. Ty zodpovědnější už si dávno našly vlastního konzultanta, ale co má dělat zbytek? GDPR nařízením chce EU docílit toho, aby měli lidé větší kontrolu nad osobními údaji, které o nich uchovávají nejrůznější firmy. Stojíte-li v pozici fyzické osoby, můžete se tedy radovat. GDPR vám život neztíží, spíš naopak. Pakliže se ale musíte na situaci dívat ze strany firmy, začínáte možná být poněkud zoufalí. GDPR nařízení se blíží a většina lidí stále neví, jak se na něj připravit.

Nejste na GDPR sami

Máte pocit, že se v problematice GDPR ztrácíte a netušíte, kde začít? V žádném případě nový zákon nepodceňujte, protože za nedodržení hrozí skutečně vysoký postih. Můžete se však obrátit na někoho, kdo vám poskytne odbornou konzultaci, provede datový audit, audit kodexu ochrany osobních údajů, připraví vnitřní směrnice nebo realizuje kompletní GDPR audit. S veškerými problémy souvisejícími s nařízením GDPR vám pomohou odborníci z Asociace za lepší ICT řešení. V rámci neziskové organizace působí specialisté, kteří sdílí své zkušenosti s firmami a institucemi – společně se snaží o nalezení optimálního řešení.

Je tu on-line GDPR audit zdarma

Chcete-li se dozvědět, jak se na vaši firmu vztahují povinnosti související s evropskou GDPR směrnicí, využijte možnost bezplatného on-line auditu, který najdete na webových stránkách www.lepsi-reseni.cz. GDPR audit vám objasní vše, co byste měli ohledně ochrany osobních údajů vědět, a případně i možnosti, jak se některým povinnostem vyhnout. Stačí, když vyplníte formulář – výslednou zprávu obdržíte e-mailem. Zmíněný on-line GDPR audit je zdarma, ovšem můžete zvolit i druhou variantu – podrobnější rozbor s osobní účastí certifikovaného konzultanta a konkrétní návody na řešení ve vaší firmě. Dostanete detailní odpovědi a seznam kroků, které musíte učinit, abyste vyhověli všem zákonným požadavkům. Zároveň obdržíte doporučený kodex ochrany osobních údajů vhodný pro vaše podnikání a plán projektu implementace. Po dobu jednoho roku bude dostávat aktualizovaná doporučení dle případných změn legislativy či doporučení regulátora. Další výhodou GDPR auditu je výrazně rychlejší a levnější případná certifikace.

GDPR nařízení začne platit již za pár měsíců

Pátek, Březen 23rd, 2018

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů o volném pohybu těchto údajů. To je aktuálně velice žhavé téma, které se týká poměrně velkého množství subjektů. Zkráceně GDPR nařízení začne platit s účinností od 25. května 2018 a vztahuje se na řadu právnických osob a podnikatelů, včetně veřejného sektoru.

Co vlastně musí firmy dělat jinak?

Díky platnosti GDPR nařízení budou muset spoelčnosti implementovat ochranu dat, vypracovat tzv. Data Protection Impact Assessment (posouzení vlivu na ochranu osobních údajů), některé jmenovat Data Protection Officer (pověřence pro ochranu osobních údajů), vést záznamy o zpracování osobních dat a konzultovat rizikové záležitosti s dozorovým orgánem. Pokud se podíváme na konkrétní příklady, bude nezbytné vlastníky údajů informovat o tom, co s jejich daty provádíte. Ti budou mít kdykoliv možnost požádat o odstranění svých informací, jestliže už je nadále k ničemu nepotřebujete. Nově bude rovněž nezbytné nahlásit jakýkoliv únik citlivých informací, abychom se o něm nedozvídali až o několik let později, jako tomu bylo v loňské kauze Yahoo. Možná by bylo dobré také vyjasnit, že za osobní údaje GDPR považuje jméno, příjmení, pohlaví, věk, datum narození, fotografický záznam, nákupy, osobní stav, IP adresu, e-mail, telefonní číslo, genetické, biometrické údaje, náboženské a politické názory, zdravotní stav, sexuální orientaci, trestní delikty.

Proces GDPR certifikace

Za nedodržování směrnice GDPR čekají právnické subjekty nemalé finanční postihy. Seznamte se s potřebnými kroky pro správné nakládání s citlivými daty a zaměřte se na odpovídající kodexy, zvolte vhodného pověřence a zajistěte si procesy pro bezpečnou automatizaci firmy. Mimo jiné si pojistíte též kybernetickou bezpečnost a v případě, že nemáte ve společnosti vlastního specializovaného právníka, nechte si profesionálem navrhnout odbornou konzultaci a datový audit. Tím obdržíte vyhodnocení situace, návod na řešení a konzultace vám umožní získat odpovědi na všechny důležité otázky z tohoto odvětví. Své soukromé údaje by si měl každý pečlivě střežit a informovat se, jak se s nimi nakládáno. Jakmile by se vaše data dostala do nesprávných rukou, mohlo by se stát, že by adresa, čísla dokladů i elektronické údaje byly zneužity. Na trhu ale najdete strůjce špičkových programů splňujících náročné podmínky pro práci s citlivými daty, na které se neváhejte obrátit ještě dnes a ti vám s GDPR nařízením pomohou..

GDPR začne platit už tento rok!

Pátek, Březen 9th, 2018

Co je GDPR nařízení? Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (anglicky General Data Protection Regulation, zkratka GDPR), plným názvem nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), je nařízení Evropské unie, jehož cílem je výrazné zvýšení ochrany osobních dat občanů.

Evropské nařízení o ochraně osobních údajů GDPR nabývá účinnosti 25. května 2018.

Stanovit pravidla ochrany fyzických osob v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů a pravidla pro pohyb osobních údajů. Nařízení chrání základní práva a svobody fyzických osob se zaměřením na právo ochrany osobních údajů. Volný pohyb osobních údajů v Evropské Unii není z důvodu ochrany fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů omezen ani zakázán.

A k čemu to všechno je?

Práv občanů přináší GDPR nařízení hodně. Občané musejí mít přístup ke všem o nich uchovávaných údajům a být informováni o tom, za jakým účelem se tato data zpracovávají. Pokud nejsou údaje potřeba, zpracovatel je musí vymazat. Pro výmaz existuje ještě několik dalších důvodů. Každý bude mít také právo být zapomenut.

Nové nařízení

Nové zařízení přišlo zejména z důvodu, že stará legislativa ohledně ochrany osobních údajů platí již od roku 1995. Tehdy neexistovalo nic jako cloudová úložiště, sociální sítě a další technologie dnešní doby. Avšak ani GDPR nařízení nepokryje plně všechny moderní problémy. Nepočítá výslovně například s IoT (Internetem věcí) nebo BYOD (Bring Your Own Device – zaměstnanci si nosí do práce vlastní zařízení).

Zvažujete GDPR audit?

Pondělí, Únor 26th, 2018

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů GDPR (z anglického General Data Protection Regulation) je platné ve všech zemích Evropské unie. Nevztahuje se pouze na firmy zaměstnávající méně než 250 lidí. Toto GDPR nařízení nabude účinnost dne 25. května 2018. Pojem osobní údaje se vztahuje ke všem údajům, které lze přiřadit konkrétní osobě prostřednictvím jména, bydliště, rodného čísla nebo dne narození, podobně jako čísel osobních dokladů (občanský a řidičský průkaz, cestovní pas) a elektronických dat (IP adresa, cookie, lokalizační údaje). Nařízení se vztahuje jak na automatizované, tak neautomatizované zpracování. Pokud se na firmu vztahuje GDPR nařízení o ochraně osobních údajů, musí zavést odpovídající kodex, procesy a systémy. Audit nám spolehlivě provede Asociace za lepší ICT řešení. Díky GDPR konzultaci Asociace za lepší ICT řešení zjistí, zda je firma schopna zobrazit uživateli přehled osobních údajů, zpracovat žádost o jejich úpravu nebo vymazání a zpřístupnit je pro přenos. Dále je její povinností přiřadit příznak omezení a příslušné blokování nebo doložení zavedení procesů zanesení, ochrany a likvidace dat.

Proč by firmy měly objednat GDPR audit?

Implementace požadavků nařízení GDPR není úplně snadný krok. Aby měla smysl, je důležitá prvotní analýza, správné nastavení kodexu a souvisejících procesů a systémů, a poté otestování a vyhodnocení finálního stavu. Směrnice GDPR nařízení je zároveň příležitostí zvýšit celkovou kybernetickou bezpečnost a zároveň nevyhnutelnou zátěží, kterou musí pod pohrůžkou vysoké finanční sankce dodržovat každá firma. Zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce trestným činem. Ne každý podnik má dostatečně zkušeného právníka, takže v rámci procesu zavádění GDPR nařízení bude většina firem využívat externí dodavatele služeb. Specialisté vám mohou zpracovat datový audit, audit procesů, připravit kodex ochrany osobních údajů a navrhnout kroky k dosažení shody s GDPR. Pokud budete jmenovat pověřence DPO z řad zaměstnanců, určitě je důležité kvalitní GDPR školení. Ale klíčová je výsledná podoba práce s osobními údaji – a právě její správnost pomůže doladit a potvrdit GDPR audit od certifikované autority. GDPR audit je garancí pro vedení společnosti, důkazem pro ÚOOU a jasným signálem pro zákazníky, že se jedná o seriozního obchodního partnera. Přitom cena GDPR auditu nemusí být nijak horentní – pokud je zavedení GDPR transparentní a správně zdokumentované.

GDPR nařízení vstoupí v platnost již tento rok

Čtvrtek, Únor 15th, 2018

Zkratka GDPR vychází z anglického originálu General Data Protection Regulation a představuje obecné nařízení o ochraně údajů. Díky konceptu zaručuje jednotná pravidla pro nakládání s osobními údaji občanů a fyzických osob, ať už v reálném či virtuálním světě a zároveň umožňuje jejich volný pohyb v rámci Evropské unie. Nařízení GDPR pracuje se speciálními informačními systémy, díky nimž je s daty nakládáno jako s celkem. Tento speciální program musí být schopen zobrazit přehled všech osobních údajů, zpracovat opravu nebo je vymazat a samozřejmě zpřístupnit osobní údaje pro přenos. Neméně důležitá je pečlivá a následně potvrzená likvidace těchto dat.

Nařízení GDPR – cenné rady od profesionálů

GDPR nařízení symbolizuje obsáhlou problematiku a zároveň se snaží o propracované pojetí pro zvýšení ochrany dat našich občanů. Právnické subjekty jsou povinny se seznámit s obecně platným nařízením a zajistit veškeré potřebné kroky pro splnění nových přístupů a povinností. Využít lze moderní datová centra či informační systémy s praktickými funkcemi. S tímto vám mohou pomoci společnosti zaměřené na lepší řešení v oblasti informačních technologií. Cenné rady zkušených profesionálů a odborníků vám pomohou zlepšit váš přístup a zpracování osobních dat a najít vhodné řešení do budoucna a vyvarovat se pokud v souvislosti s novým GDPR nařízením.

GDPR nařízení se dotkne všech

GDPR nařízení míří na firmy, instituce i jednotlivce, kteří zacházejí s osobními údaji – zaměstnanců, zákazníků, klientů či dodavatelů, a to napříč segmenty a odvětvími. Zasáhne i ty, kteří sledují či analyzují chování uživatelů na webu, při používání aplikací nebo chytrých technologií. Ochrana osobních údajů GDPR má chránit digitální práva občanů EU.

Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, nebo e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační.

GDPR nařízení

Úterý, Leden 30th, 2018

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (anglicky General Data Protection Regulation, zkratka GDPR) o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů je nařízení Evropské unie zvyšující ochranu osobních dat občanů EU, ale také nároky na firemní postupy a informační systémy. Evropské GDPR nařízení o ochraně osobních údajů nabývá účinnosti 25. května 2018. GDPR nařízení se vztahuje na všechny subjekty zpracovávající osobní údaje občanů EU. Části nařízení GDPR se nevztahují na organizace s méně než 250 zaměstnanci.

Odpovědnost a zavádění nových kodexů

Z principu věci je patrné, že GDPR nařízení zasáhne nejenom veřejný sektor, ale také firmy pracující s osobními údaji fyzických osob. V tomto směru to může být nejrůznějších nakládání s takovými informacemi:

  • behaviorální reklamy,
  • sledování polohy,
  • kamerové systémy,
  • poskytování telekomunikačních služeb,
  • monitoring subjektů, apod.

Konkrétní právnické osobě či podnikateli vznikne povinnost zavést ve své společnosti adekvátní kodexy OOÚ, souhlasy, procesy a nová systémová řešení týkající se nového GDPR nařízení. Za tohle všechno bude zodpovědný pověřenec. Tím nemusí být za každou cenu někdo z firmy. Tyto povinnosti lze delegovat na ty správné dodavatele zmiňovaných služeb.

Jaké jsou chráněné osobní údaje?

GDPR nařízení se totiž týká nejenom jména, příjmení, rodného čísla či data narození. Dále je to také číslo občanského průkazu, pasu, řidičského průkazu, IP adresa, cookie a lokalizační údaje. Pakliže v odpovídající míře pracujete s takovými údaji, GDPR povinnosti vás rozhodně neminou.

Přemýšlíte co je GDPR nařízení?

Pondělí, Prosinec 4th, 2017

O GDPR (General Data Protection Regulation – obecné nařízení o ochraně osobních údajů) se mluví již více než rok. Jedná se o novou legislativu EU, která si klade za cíl zvýšit ochranu osobních dat. Schválena byla už v dubnu loňského roku a v platnost vejde v následujícím květnu. Přesněji 25. 5. 2018. Jste na GDPR nařízení již připraveni?

Co je potřeba do května 2018 změnit?

Nenechte se vyděsit, spoustu věcí, o nichž GDPR nařízení mluví, už nejspíš děláte. Mnoho jich je ale nových. Asi nejdůležitější změnou je, že lidé musí mít přístup k informacím, které o nich uchováváte, a mohou kdykoliv požádat, abyste je uchovávat přestali, když už k tomu není žádný důvod. Zajímavostí je nutnost nahlásit každé odcizení údajů nejpozději do 72 hodin, a to jak Úřadu pro ochranu osobních údajů, tak majitelům těchto informací. Díky tomu už se nebude stávat, že se o odcizení dat dozvíme s několikaročním zpožděním, jako tomu bylo loni u Yahoo.

Využijte GDPR auditu od certifikované osoby

Ne každý má po ruce nebo ve své firmě specializovaného právníka na tuto problematiku, aby mu pomohl popasovat se s nařízením GDPR. Pakliže k takovým lidem patříte i vy sami, nezoufejte, protože máte příležitost upotřebit odborných konzultací s externími specialisty. Ti vám mohou nabídnout široké portfolio služeb:

  • GDPR datový audit,
  • audit kodexu,
  • kompletní GDPR audit.

Dozvíte se vše potřebné a naučíte se pracovat s osobními údaji jako s celkem. K tomu lze samozřejmě využít i speciálních IT systému, jejichž pořízení a zavádění vás pravděpodobně nemine.

Nepodceňujte důležitost GDPR nařízení, protože jakékoliv vyhýbání se této povinnosti po 25. květnu 2018 bude spojeno se sankčními pokutami. Ba co více, nedodržování a zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce i trestným činem. Připravte se na nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob s dostatečným předstihem.