Posts Tagged ‘osobní údaje’

Uvedení jmen zaměstnanců na firemních webových stránkách a ochrana osobních údajů

Pondělí, Duben 29th, 2019

Mnohé firmy, úřady i organizace na svých webových stránkách uveřejňují některé kontaktní údaje na své zaměstnance. Nemůže však být takové zveřejnění osobních údajů v rozporu s ochranou osobních údajů dle nařízení GDPR?

 

V sekci kontakty na firemních internetových stránkách mnohdy můžeme najít jméno a příjmení, služební telefon a firemní internetovou adresu nejen na statutární zástupce firmy, ale i na pracovníky na pozicích vedoucích zaměstnanců i na obchodní zástupce.

Dle názoru ÚOOÚ zveřejněném na webu úřadu plyne, že zaměstnavatel je oprávněn sdělovat ty osobní údaje zaměstnance, které se týkají výlučně jeho pracovních aktivit a zjevně nevypovídají o jeho soukromém životě. Jedná se tak o oprávněný důvod zaměstnavatele.

Nakládání s osobními údaji zaměstnanců nelze brát na lehkou váhu. Zpracovávat osobní údaje zaměstnance, které se týkají jeho osobního života a není-li pro toto zpracování dána některá ze zákonných výjimek, lze pouze s výslovným souhlasem zaměstnance.

Pokud si nevíte rady s řešením ochrany osobních údajů dle nařízení GDPR ve vaší firmě, poraďte se ve společnosti ANERI s.r.o. v Liberci.

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/reseni/

http://dataosobni.cz/2019/04/17/uvedeni-jmen-zamestnancu-na-firemnich-webovych-strankach-a-ochrana-osobnich-udaju/

Ochrana osobních údajů při zajištění BOZP

Pátek, Březen 29th, 2019

Při zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) dochází ke zpracování osobních údajů.

 

Zajištění BOZP zaměstnanců je zákonnou povinností každého zaměstnavatele a zpracování osobních údajů je nezbytné pro plnění právní povinnosti. Ve většině případů tak není důvod vyžadovat od zaměstnanců souhlas se zpracováním osobních údajů.

Při zajišťování BOZP dochází i ke zpracování zvláštní kategorie osobních údajů. Jedná se zejména o evidenci pracovních úrazů, o zdravotním stavu či ztíženém společenském uplatnění i evidence velikostí osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP). I v těchto případech platí, že se jedná o plnění právní povinnosti zaměstnavatele a souhlas se zpracováním osobních údajů není požadován.

Mnohé firmy zajišťují BOZP prostřednictvím externí firmy. Tato firma v případě nakládání s osobními údaji zaměstnanců je tak zpracovatelem. Mezi správcem a zpracovatelem musí být uzavřena smlouva o zajištění ochrany osobních údajů. Odpovědnost i nadále zůstává na správci osobních údajů. Zpracovatel zpracovává osobní údaje pouze na základě písemného požadavku správce. Zpracovatel bez písemného povolení správce nesmí předávat osobní údaje ke zpracování dalšímu zpracovateli.

V případě nejasností týkajících se nakládání s osobními údaji při zajišťování BOZP ze strany správce se můžete poradit s proškolenými pracovníky v otázkách GDPR ze společnosti ANERI s.r.o.

http://dataosobni.cz/2019/03/18/ochrana-osobnich-udaju-pri-zajisteni-bozp/

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/reseni/

Výmaz osobních údajů na základě požadavku subjektu údajů

Čtvrtek, Únor 28th, 2019

Pokud jste upravili své procesy dle GDPR a máte přehled kde a jaká data zpracováváte, lehce se s požadavkem na výmaz osobních údajů vypořádáte.

 

Jestliže nezpracováváte osobní údaje na základě souhlasu subjektu údajů a dodržujete veškeré termíny na zpracování osobních údajů dané ostatními zákony a předpisy, je žádost o výmaz bezpředmětná a můžete obratem žadatele informovat, proč jeho žádosti nemůžete vyhovět.

Pokud nemáte GDPR vyřešeno, začněte se požadavkem o výmaz osobních údajů zabývat. Na vyřešení máte 1 měsíc. Nejprve si ověřte, že žadatelem je opravdu ten, jehož data mají být vymazána. Pokračujte tím, že si zmapujete, jaká data a kde zpracováváte a zda pro vás tato data zpracovávají i vaši zpracovatelé. Až budete mít přehled, jaká data zpracováváte, ujasněte si, na základě jakého důvodu je zpracováváte. Pokud osobní údaje zpracováváte na základě souhlasu a nemáte pro jejich zpracování jiný právní důvod, musíte na požádání osobní údaje vymazat. Nezapomeňte na tuto povinnost upozornit i zpracovatele, kteří na základě vašeho požadavku osobní data zpracovávají, aby také provedli výmaz.

Jestliže osobní údaje zpracováváte na základě smlouvy, objednávky, daňové povinnosti, oprávněného zájmu či jiné zákonné povinnosti, výmaz provést nemůžete a pouze o této skutečnosti žadatele informujete.

Je pochopitelné, že pro každou firmu je zavedení GDPR nemalou zátěží administrativní, časovou i finanční. Žádné organizaci nic nebrání v tom, využít služeb externích konzultantů pro úkoly související s ochranou osobních údajů. Mezi firmy nabízející pomoc, poradenství a konzultace při zavádění GDPR ve firmách patří společnost ANERI s.r.o. z Liberce.

Vyřešením ochrany osobních údajů dle GDPR a přijetím potřebných opatření firma předchází problémům, následným starostem a případným pokutám.

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/reseni/

Ochranu osobních údajů stéle ještě nemají všechny firmy vyřešenu

Středa, Leden 30th, 2019

Přestože média se nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) už téměř nevěnují, nařízení opravdu platí a období klidu, ve kterém ÚOOÚ slibuje toleranci k případným prohřeškům, nebude trvat věčně.

Vzhledem k riziku pokut se určitě vyplatí přijmout základní opatření a řídit se potřebnými pravidly při ochraně osobních údajů.

 

Ne všichni lidé jsou přející, a tak se každé firmě může stát, že nespokojený zákazník či zaměstnanec nebo konkurence upozorní kontrolní úřad na nedostatky při nakládání s osobními údaji. Kontrola pracovníků Úřadu na ochranu osobních údajů na sebe nenechá dlouho čekat. Připravte se na tuto kontrolu včas a dejte si alespoň základní věci do pořádku.

V případě kontroly pracovníků ÚOOÚ musíte být schopni doložit řadu dokladů, mezi kterými nemůžou chybět vnitrofiremní směrnice nakládání s osobními údaji, smlouvy se zpracovateli osobních údajů a doložitelné dokumenty o informování zaměstnanců. Důležité je také vyřešení zabezpečení elektronických dat s osobními údaji.

Pokud vám ještě nějaké kroky či případné dokumenty k zavedení GDPR ve vaší firmě chybí a chcete se poradit, neváhejte kontaktovat pracovníky společnosti ANERI s.r.o. z Liberce. V případě vašeho zájmu vám přímo pro vaši firmu vypracují potřebné dokumenty a smlouvy certifikovaní konzultanti GDPR.

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/reseni/

http://dataosobni.cz/2019/01/24/ochranu-osobnich-udaju-stele-jeste-nemaji-vsechny-firmy-vyresenu/

Požadavky na získání souhlasu se zpracováním osobních údajů

Středa, Prosinec 19th, 2018

Dle nařízení GDPR se mění požadavky na získání souhlasu se zpracováním osobních údajů. V případě souhlasu se musí jednat o jednoznačný projev vůle, souhlas musí být poskytnut svobodně a subjekt údajů musí být dostatečně informovaný.

 

V první řadě správce údajů musí řádně vyhodnotit, zda ke zpracování osobních údajů souhlas potřebuje nebo zda může osobní údaje zpracovávat  na základě jiných právních důvodů.

Pakliže je souhlas se zpracováním osobních údajů nutný, musí být splněna řada předepsaných náležitostí. Již jsme se zmínili, že souhlas musí být poskytnut svobodně a nesmí být ničím podmíněn. Subjekt údajů musí být informován o účelu zpracování jeho osobních údajů, o typech zpracovávaných údajů a o délce zpracovávání údajů. Správce musí poskytnout informace o totožnosti a kontaktních údajích správce a případného pověřence pro ochranu osobních údajů, je-li jmenován.

Subjekt údajů musí být také informován, kdo má k jeho osobním údajům přístup včetně všech zpracovatelů. Jestliže správce poskytuje osobní údaje do zahraničí, i o tom musí být subjekt údajů předem informován. Subjekt údajů by měl být informován i o tom, že bude docházet k automatickému rozhodování a profilování. Mezi základní práva subjektu údajů patří přístup k osobním údajům zpracovávaných správcem, právo na opravu a právo na výmaz případně právo na omezení zpracování. Subjekt údajů má také právo na přenositelnost údajů.

V případě nejasností týkajících se udělování souhlasu se zpracování osobních údajů ať už ze strany správce nebo ze strany subjektu údajů se můžete poradit s proškolenými pracovníky v otázkách GDPR ze společnosti ANERI s.r.o.

http://dataosobni.cz/reseni/

http://dataosobni.cz/nase-sluzby/

http://dataosobni.cz/

Každá firma zpracovávající osobní údaje by měla mít interní směrnice pro GDPR

Pátek, Srpen 31st, 2018

Pokud hledáte na internetu vzorové interní směrnice pro GDPR, těžko najdete takovou, která bude odpovídat přesně vašim potřebám. Každá firma je jiná a jinak nakládá s osobními údaji.

 

Základem je udělat si jasno (nejlépe sepsat), jaká data jsou shromažďována, jak jsou chráněna a kdo k nim má přístup a kdo odpovídá za veškeré související procesy. Až budete směrnici sepisovat, nezapomeňte uvést: Podle jakého zákona (nařízení) je tvořena, od kdy je směrnice platná, jak se nakládá s daty s osobními údaji ve vaší firmě (jak jsou data pořizována, zpracovávána a ukládána). Důležité je uvést způsob ochrany a zabezpečení dat jak elektronických, tak tištěných. Směrnice by také měla obsahovat zásady bezpečnostních principů pro práci s daty. Určitě nesmíte zapomenout určit odpovědné osoby, osoby, které s daty nakládají a zpracovávají je včetně osob i firem externích, které na základě smlouvy pro vás data s osobními údaji zpracovávají. Každá směrnice také musí obsahovat ustanovení, kdo směrnici vydává a schvaluje.

Je pochopitelné, že pro mnohé menší a středně velké firmy je časově náročné podrobně studovat veškeré náležitosti související s GDPR. Takovýmto firmám se určitě vyplatí poradit se s odborníky a vyřešit otázku GDPR bez zbytečných starostí. Mezi společnosti, které nabízej pomoc nejen s vytvořením vnitrofiremních směrnic, ale i s kompletním zavedením GDPR ve firmách patří společnost ANERI s.r.o. z Liberce.

http://dataosobni.cz/reseni/

http://dataosobni.cz/nase-sluzby/

http://dataosobni.cz/2018/08/16/kazda-firma-zpracovavajici-osobni-udaje-by-mela-mit-interni-smernice-pro-gdpr/

Jaké změny přinese GDPR?

Pondělí, Leden 29th, 2018

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním a shromažďováním osobních údajů neboli GDPR přináší řadu změn.

 

Celou řadou nových pravidel se v rámci GDPR bude muset řídit každý správce a zpracovatel osobních údajů. Nejedná se o jednorázové opatření, ale o trvalý proces.

Mezi základní změny oproti dosavadním zákonům bude určitě patřit:

Rovnocenná vymahatelnost práva po celé EU a stejné sankce (až 20 mil. euro).

Rozšíření práv subjektů údajů a větší důraz na jejich dodržování.

Navýšení finanční a administrativní zátěže pro všechny správce a zpracovatele osobních údajů.

Zaručení přístupu subjektu údajů k poskytnutým údajům a jeho právo na výmaz, pokud pominou právní důvody pro jejich další zpracovávání.

Rozšíření definice osobních údajů např. o technické parametry jako je e-mail, IP adresa apod.

Povinnost každého správce hlásit únik či ohrožení zabezpečení osobních dat Úřadu pro ochranu osobních údajů nejdéle do 72 hod. od chvíle, kdy se o incidentu dozvěděl.

Problematika GDPR je velmi obsáhlá a implementace všech nových nařízení do firemních pravidel bude pro většinu firem složitý proces. Mnohým firmám se určitě vyplatí, využít zkušeností odborných poradenských a konzultačních firem. Mezi zkušené firmy nabízející pomoc se zavedením GDPR ve firmách patří společnost ANERI s.r.o. z Liberce.

http://www.aneri.cz/cs

http://www.aneri.cz/cs/poradenstvi-a-konzultacni-cinnost/gdpr-a-osobni-udaje/

http://aneri.cz/cs/aktualne/jake-zmeny-prinese-gdpr?/

GDPR se týká všech firem a institucí

Pondělí, Prosinec 18th, 2017

GDPR je nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů. V platnost vstoupí od 25. 5. 2018.

 

GDPR se týká všech firem a institucí, které nakládají s osobními údaji osob. Může se jednat o vlastní zaměstnance i obchodní partnery. Z toho vyplývá, že se toto nařízení o ochraně osobních údajů týká takřka všech firem.

Vzhledem k tomu, že každá firma je specifická, musí mít každá firma a instituce vlastní řešení GDPR uzpůsobené na míru své činnosti a podnikání. GDPR zavádí spoustu nových pravidel a nařízení a stanovuje i vysoké sankce za jejich porušení. Jestliže se firmy a instituce chtějí vyhnout vysokým finančním postihům, nemohou GDPR neřešit.

Každá firma by si měla být vědoma práce s osobními údaji, mít je dostatečně zabezpečené, monitorovat nakládání s nimi, automaticky hlásit a řešit jejich případné zneužití a na případnou žádost být schopna všechny údaje o dané osobě smazat.

Je pochopitelné, že pro každou firmu je zavedení GDPR nemalou zátěží administrativní, časovou i finanční. Žádné organizaci nic nebrání v tom, využít služeb externích konzultantů pro úkoly související s ochranou osobních údajů. Mezi firmy nabízející pomoc, poradenství a konzultace při zavádění GDPR ve firmách patří společnost ANERI s.r.o. z Liberce. Odborně proškolení a certifikovaní pracovníci společnosti ANERI pomohou se zavedením potřebných opatření a zajistí průběžnou kontrolu plnění nařízení GDPR.

http://www.aneri.cz/cs/poradenstvi-a-konzultacni-cinnost/

http://aneri.cz/cs/aktualne/gdpr-se-tyka-vsech-firem-a-instituci/

http://www.aneri.cz/cs/poradenstvi-a-konzultacni-cinnost/gdpr-a-osobni-udaje/