Čepele keramických nožů jsou vyráběny z prášku oxidu zirkoničitého, který je vysokým tlakem slisován do tvaru čepele. Tímto technologickým postupem se čepel keramického nože stane velmi odolnou o tvrdosti 8.2 na Mohsově stupnici tvrdosti. Jen pro srovnání lze uvést, že diamant má tvrdost 10 a ocel mezi 5 – 6 stupni tvrdosti Mohsově škály.
Čepele keramických nožů jsou chemicky netečné na rozdíl od nožů ocelových a nemodifikují tak chuť nebo pach potravin při krájení. Navíc keramické nože nepodléhají korozi a jejich ostří je podstatně odolnější a vydrží déle. Bez broušení vydrží keramické nože i několik let.
Bohužel navzdory odolnosti keramické čepele mají i keramické nože několik nevýhod mezi než patří například křehkost. Keramická čepel je pouze odolná ve směru řezání ne už v bočních směrech, tudíž při řezání se nedoporučuje keramickým nožem vyklat do stran, poněvadž by mohlo dojít ke zlomení čepele. Stejně tak je pro keramický nůž nebezpečný pád na tvrdou plochu, kdy může dojít k nevratnému poškození čepele.
Keramické nože
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup