Čokoládové dárečky pro dámy

Ať už má sloužit jako poděkování, dárek k narozeninám či dárek k Valentýnu, čokoládu daroval jistě každý. Jedná se o jeden z nejtypičtějších dárků a říká se, že čokoládou nejde nikdy nic zkazit. Jak ale vybrat tu správnou?

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství čokolád a výrobci stále přichází s inovacemi. Není proto problém sehnat Bio čokoládu, která potěší ty, co upřednostňují ekologickou produkci. Širokou nabídku představují i ty s nižším obsahem cukru a pro diabetiky se vyrábí čokolády slazené pouze přírodními sladidly. A pokud chcete jen tak něco pro radost, potěšit manželku dárkem k Valentýnu nebo k narozeninám, existuje nepřeberné množství luxusních bonboniér a čokoládových pralinek s přitažlivým designem.

Nejzákladnější rozdělení čokolády

  • hořká čokoláda
  • mléčná čokoláda
  • bílá čokoláda

Hořká čokoláda

Vzniká zpracováním bobů kávovníku, k nimž se přidává ještě cukr a lecitin. Jediným použitým tukem je kakaové máslo. Obecně by měla obsahovat nejméně 35% kakaové sušiny, ale většinou se za kvalitní hořkou čokoládu považuje až ta nad 50% kakaa.

Mléčná čokoláda

Tvoří ji kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, sušené mléko, lecitin a vanilka. Kvůli přidanému mléku už ale není zcela možné ocenit chuť bobů. Podíl kakaové sušiny se pohybuje kolem 25%, ale za kvalitní se dá považovat až od výše 30%.

Bílá čokoláda

Většinou neobsahuje kakaovou sušinu ale pouze kakaové máslo a doplňuje se karamelizovaným sušeným mlékem. Podíl kakaového másla by měl být aspoň 20% a mléka by mělo být zhruba 14%.

Dále se setkáváme s náhražkovou čokoládou. Neobsahuje žádné kakaové máslo a podíl kakaového prášku je minimální (do 10%). V podstatě nemá s čokoládou mnoho společného, přesto se prodává.

A jako oblíbený typ se ukázala ochucená čokoláda. Nezáleží na tom, jestli se jedná o hořkou, mléčnou či bílou čokoládu. Přidává se do ní aroma a najednou je na světě karamelová, jahodová nebo mentolová čokoláda.

Kromě klasické tabulkové čokolády jsou na trhu čokoládové bonbony, pralinky nebo lanýže. Jako dárek jsou vhodnější než klasická tabulková čokoláda, neboť se často prodávají v krásném designovém provedení.

Známá značka pro čokoládové pralinky je například Venchi Cubigusto. Jedná se o italskou značku, která nabízí široký výběr. V sortimentu má několikero příchutí, od pistácie, oříšků až po čokolády plněné krémem či alkoholem. Pokud si nevíte rady, jaký druh čokolády má ráda osoba, pro kterou je čokoláda kupovaná, můžete sáhnout po dárkovém boxu, kde je zastoupeno několik různých druhů.

Pokud máte možnost, využijte i degustaci čokolády, základem je vychutnat si čokoládu všemi smysly.

  • Očima: důležitá je barva čokolády- lesklá a tmavá, nebo matná a skvrnitá
  • Sluchem: když kousek odlomíte, slyšíte čisté a jasné křupnutí?
  • Hmatem: cítíte sametovou jemnost, nebo měkkou lepivost a zrnitost?
  • Čichem: Po odlomení kousku čokolády přičichněte k čokoládě, zavřete oči a přemýšlejte, jaké tóny cítíte
  • Chuť: A jako poslední přichází na řadu samotná chuť, kdy si vložíte kousek čokolády na jazyk a necháte volně rozpustit. Je chuť intenzivní a jemná? Vydrží chuť čokolády na jazyku dlouho, nebo hned zmizí?

Na čokoládě je mnoho k objevování a vyplatí se si aspoň jednou zajít do specializovaného obchodu a nechat se omámit a pohltit čokoládovým světem, než jen skočit do supermarketu pro tabulku čokolády.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup